Nagle dowiadujesz się, że Twoja tarczyca nie działa prawidłowo. W internecie na forum przeczytałaś, że musisz zrezygnować z glutenu i laktozy, soja to najgorsze zło, a warzywa kapustne są zakazane. Jak jest naprawdę?
TARCZYCA PRODUKUJE
- tyroksynę (T4)
- trójjodotyroninę (T3)
- kalcytoninę (CT)
Czynność tarczycy jest kontrolowana przez przysadkę mózgową, która uwalnia hormon tyreotropowy (TSH) pobudzający tarczycę do produkcji T3 i T4.
WPŁYWAJĄ ONE NA
- metabolizm białek, tłuszczów i cholesterolu
- pobudzają mięsień sercowy
- pobudzają pracę układu nerwowego i mózgu
Mają największe działanie na funkcjonowanie większości tkanek organizmu wśród hormonów.
Tarczyca odpowiada za ok. 30% spoczynkowej przemiany materii. Dla przykładu, przy spoczynkowej przemianie materii 1500 kcal 30% to aż 450 kcal.
NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY
To niedobór lub nieprawidłowie działanie hormonów tarczycy. Główne przyczyny to:
- choroba Hashimoto
- niedobór jodu w pożywieniu
- nadmiar jodu
- leczenie jodem promieniotwórczym lub radioterapia (okolice szyi)
- może być wrodzona
CZYM JEST HASHIMOTO?
To autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. W wyniku nieprawidłowego pobudzenia układu immunologicznego dochodzi do powstawania przeciwciał przeciwko własnej tarczycy. Powoduje to przewlekłe niebolesne zapalenie tarczycy, powoli niszczące ten gruczoł i prowadzące do zmniejszenia produkcji hormonów. Choroba Hashimoto jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy.
GŁÓWNE OBJAWY HASHIMOTO I NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY
- wypadanie włosów
- przyrost masy ciała
- zaparcia
- senność
- zmęczenie
- depresja
- wole tarczycowe
ROZPOZNANIE
Należy wykonać badania hormonalne. Lekarz najpierw zleci badanie wstępne, czyli zbadanie stężenie TSH we krwi. Gdy wynik będzie nieprawidłowej zleci wykonanie badania stężenia tyroksyny (fT4).
W przypadku rozpoznania niedoczynności tarczycy lekarz będzie szukał przyczyny robiąc USG tarczycy. W chorobie Hashimoto można stwierdzić zmniejszoną wielkość tarczycy oraz obniżoną echogeniczność.
Dodatkowo: oznaczenie stężenia przeciwciał przeciwtarczycowych w surowicy:
– przeciwciał przeciwko tyreoperoksydazie (anty-TPO) lub przeciwko tyreoglobulinie (anty-TG).
Zwiększone stężenie anty-TPO jest charakterystyczne dla choroby Hashimoto.
LECZENIE
Nie ma skutecznej metody leczenia, która zahamowałoby proces niszczenia tarczycy, dlatego terapia choroby Hashimoto polega na leczeniu niedoczynności tarczycy, czyli na przyjmowaniu brakujących hormonów tarczycy. Lewotyroksyna produkowana syntetycznie jest identyczna jak hormon wytwarzany w tarczycy i ma takie samo działanie. Przyjmując regularnie hormony, stężenie TSH się normalizuje i organizm powraca do prawidłowego funkcjonowania.
ZALECENIA DIETETYCZNE W NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY
REDUKCJA MASY CIAŁA – często temu schorzeniu towarzyszy nadwaga lub otyłość. Podaż kilokalorii należy dopasować indywidualnie do każdego uwzględniając: wiek, płeć, stan fizjologiczny, współistniejące choroby i aktywność fizyczną. Nie należy stosować diet bardzo niskokalorycznych, ponieważ mogą one spowodować wzrost stężenia TSH i zmniejszenie tempa metabolizmu.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA – wysiłek fizyczny wpływa na stężenie trójjodotyroniny (F3), ale nie tyroksyny (F4). Znaczenie aktywności fizycznej względem gospodarki hormonalnej nie jest do końca znane. W każdym razie, aktywność fizyczna jest wskazana i w celu redukcji masy ciała jest bardzo pomocna.
BIAŁKO – jego podaż powinna wyższa niż u zdrowych osób. Warto jednak pamiętać o tym, że na co dzień spożywamy za dużo białka niż powinniśmy. Norma na białko dla przeciętnej, zdrowej osoby według Instytutu Żywienia i Żywności to tylko 1 g białka/ kg masy ciała. Warto wybierać białko pełnowartościowe pochodzenia zwierzęcego (chudy nabiał, chude mięso, ryby morskie) oraz nasiona roślin strączkowych.
WĘGLOWODANY – należy wybierać produkty pełnoziarniste (o eliminacji glutenu i laktozy będzie za chwilę). Mają więcej składników mineralnych, witamin i błonnika. Odpowiednia podaż błonnika (czyli spożywanie m.in. surowych warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych) jest istotna w chorobach tarczycy, ze względu na występujące często zaparcia. Błonnik zwiększa uczucie sytości, zmniejsza stężenie glukozy i cholesterolu w surowicy krwi. Niski indeks glikemiczny (a bardziej ważny ładunek) jest równie istotny, ponieważ chorobom tarczycy często towarzyszą zaburzenia gospodarki węglowodanowej np. insulinooporność.
CUKRY PROSTE – nie należy rezygnować z owoców! Owoce są bogate w składniki mineralne, witaminy i utleniacze. Są źródłem cukrów prostych – to prawda, ale należy zrezygnować z produktów, w których cukrów prostych jest o wiele więcej i są to produkty wysokoprzetworzone np. cukierki, ciastka, wafelki, wysokosłodzone dżemy, owoce kandyzowane itd.
TŁUSZCZE – nie należy rezygnować lub obniżać podaży tłuszczów, tylko skupić się na jego jakości. Unikać tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (np. smalec, masło, tłuste mięso). Należy wprowadzić do diety tłuszcze pochodzenia roślinnego (oliwa, olej lniany, awokado, olej rzepakowy) oraz ryby, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to istotne w zapobieganiu chorobom krążenia, a osoby z Hashimoto często mają wyższe stężenie cholesterolu, trójglicerydów i LDL niż osoby zdrowe.
SUPLEMENTACJA
WITAMINA D – w Hashimoto i innych chorobach autoimmunologicznych stężenie tej witaminy jest niższe niż u osób zdrowych. Należy zbadać jej poziom i rozpocząć suplementację odpowiednią dawką dostosowaną do swojego poziomu niedoboru.
JOD – wchodzi w skład hormonów tarczycy, więc jest niezbędny w procesie ich produkcji. Zły jest zarówno niedobór jodu jak i jego nadmiar. Należy więc zadbać o ODPOWIEDNIĄ podaż jodu dostosowaną indywidualnie do pacjenta.
SELEN – jest składnikiem enzymów związanych z gospodarką hormonalną tarczycy, które w swojej cząsteczce zawierają selen. Aby pełnił on swoją funkcję, niezbędna jest prawidłowa podaż jodu. Selen wpływa na zmniejszenie aktywności zapalnej, ale nie powoduje on całkowitego wygaszenia. Selen powinno się suplementować bardzo ostrożnie.
LAKTOZA I GLUTEN – elimnować, czy nie?
LAKTOZA
Nietolerancja laktozy dotyka ok. 30% osób. Spowodowane jest to brakiem aktywności enzymu laktazy, który rozkłada laktozę do glukozy i galaktozy. Może to wpływać na wchłanianie niektórych leków, w tym również lewotyroksyny. Osoby z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy, które mają stwierdzoną nietolerancję laktozy potrzebują większej dawki lewotyroksyny, aby osiągnąć prawidłowe stężenie hormonu tyreotropowego w osoczu. To zjawisko nie jest do końca znane, ale możliwe jest, że lek zostaje uwięziony w jelicie, a zawartość jest zmieniona w wyniku niestrawionej laktozy. Nietolerancja laktozy może powodować biegunki, które prowadzą do gorszego wchłaniania tyroksyny. Na absorpcję leków wpływa również mikroflora jelitowa, która często jest zmieniona u osób z nietolerancją laktozy. Nie należy odgórnie eliminować z diety produktów mlecznych, tylko najpierw wykonać odpowiednie badania w celu potwierdzenia lub wykluczenia nietolerancji laktozy. Mleko i produkty mleczne są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, witamin i składników mineralnych, więc jeśli nie ma potrzeby eliminacji tych produktów, nie należy tego robić.
GLUTEN
Gluten tworzy jedna z frakcji zwana gliadyną. To białko, które jest podobne do tkanki tarczycowej. Istnieje podejrzenie, że gliadyna powoduje produkcję przeciwciał przeciwko niej przez układ odpornościowy. Te przeciwciała mogą również atakować tkankę tarczycową, a dieta bezglutenowa ten proces hamuje.
Jak wiadomo źródłem glutenu są głównie produkty zbożowe, które zawierają składniki mineralne i witaminy szczególnie z grupy B. Nie należy odgórnie eliminować glutenu z diety. Najpierw należy wykonać badania w celu potwierdzenia lub wykluczenia celiakii/alergii/nadwrażliwości na gluten. Przed postawieniem diagnozy NIE NALEŻY wykluczać glutenu z diety, ponieważ może dać błędne wyniki, a w konsekwencji będzie zastosowane nieodpowiednie leczenie.
Jeśli po wykonanych badaniach eliminacja glutenu okaże się konieczna, dieta bezglutenowa wpłynie na poprawę funkcjonowania tarczycy i zmniejszy się liczba przeciwciał anty-TPO, a to może oznaczać, że dawka hormonów będzie musiała być zmniejszona.
BROKUŁY, KAPUSTA, SOJA, ORZESZKI ZIEMNE – eliminować, czy nie?
Substancje wolotwórcze (goitrogenne) to takie, które wiążą się z jodem i upośledzają jego wbudowanie do cząsteczek hormonów tarczycy. Znajdują się one przede wszystkim w:
- brukselce
- kapuście
- rzepie
- kalafiorze
- brokule
- truskawkach
- prosie (z prosa powstaje kasza jaglana)
- szpinaku i innych
Są wolotwórcze, ale są też źródłem witamin i składników mineralnych. Nie należy z nich rezygnować całkowicie, tylko spożywać w umiarkowanych ilościach. W dodatku obróbka termiczna sprawia, że substancje goitrogenne ulegają inaktywacji na poziomie ok. 30%.
Ograniczyć należy również inne substancje wolotwórcze takie jak:
- gorczyca
- orzeszki ziemne
- soja
Te substancje działają silniej, im mniejsza jest podaż jodu z dietą.
Właściwości wolotwórcze może wykazywać też zielona herbata, która ma w składzie katechiny i flawonoidy (mogę one powodować osłabienie funkcji tarczycy). Czarna herbata zawiera mniej katechin niż zielona, dlatego spożywanie tej drugiej niesie większe ryzyko wystąpienia wola tarczycowego.
WEGANIE I WEGETARIANIE – bardziej narażeni na choroby tarczycy?
Weganie, czyli osoby będąca na diecie roślinnej, w której nie dostarcza się żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego mają 2 razy wyższe stężenie tiocyjanin (substancji goitrogennych) w moczu niż wegetarianie. W dodatku u wegan podaż jodu jest niewystarczająca, co zwiększa ryzyko u nich chorób tarczycy.
PODSUMOWANIE
Dieta nie różni się znacznie od diety przeciętnego człowieka. Nie należy eliminować glutenu i laktozy z diety, jeśli nie ma do tego żadnych podstaw. Są to produkty, które zawierają dużo cennych składników. Nie trzeba się też bać brukselki, kalafiora, brokuła, czy zielonej herbaty – można spożywać te produkty w umiarkowanych ilościach, niecodziennie i nie wszystkie naraz oraz stosować obróbkę termiczną, która powoduje inaktywację substancji goitrogennych.
Mam nadzieję, że już wszystko jasne 🙂 A Wy o jakich zaleceniach najczęściej słyszeliście?
Asia
Piśmiennictwo
1. Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto Dietary recommendations for hypothyroidism and Hashimoto’s disease Alicja E. Ratajczak, Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski Piel Zdr Publ. 2017;7(4):305–311
2. Jarosz M.: Dietetyka, żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. IŻŻ. Warszawa, 2017.
3. Jarosz M., Stolińska H., Wolańska D.: Żywienie w niedoczynności tarczycy. PZWL.2014.
4. https://www.mp.pl/pacjent/niedoczynnosc-tarczycy
5. https://www.mp.pl/pacjent/endokrynologia/choroby/77782,choroba-hashimoto
6. https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-tarczycy/jaka-dieta-w-niedoczynnosci-tarczycy–zalecenia-i-jadlospis-do-pobrania
123 komentarze
Świetny artykuł Asiu! Ja słyszałam, że właśnie w przypadku problemów z tarczycą należy niezwłocznie wyeliminować gluten oraz nabiał właśnie 🤭
Tak myślałam, że to najczęstsza “wskazówka” 😀
Super artykuł z rzetelną dawką wiedzy! Jak pewien trener personalny i dietetyk w jednej osobie dał mi swoją wizytówkę w celu ułożenia diety i wspomniał, że przy Hashimoto mam rezygnować z glutenu i nabiału to od razu odwróciłam się na pięcie i wyszłam z siłowni bo wiedziałam, że eliminacja „na zaś” nie ma sensu…
Moja mama od kilku lat leczy niedoczynność tarczycy, prześle link ale poczytała twój artykuł, jest w nim dużo cennych informacji, super ! Czekamy na więcej tak trzymaj Zenia ❤️
Bardzo się cieszę! Dziękuję 🙂
Krótko…zwięźle i na temat. SUPER. Podkreślenie wagi badań i konsultacji że specjalista dodają jakości całemu tekstowi.
Też ostatnio zdiagnozowano mi hashimoto i pierwsze co usłyszałam od lekarza, to “niestety będzie pani musiała zrezygnowac z wielu produktów i ustalić dietę”…
Nieładnie :/
Dziękuję 🙂
Dziwne, ale po stwierdzeniu niedoczynność tarczycy nie zostałam poinformowana o żadnych zaleceniach. Sama zapytałam Panią endokrynolog czy oprócz leków, mam jakoś inaczej zadbać o siebie, właśnie między innymi zapytałam o dietę, ale powiedziała, że normalnie i oczywiście przepisała jod w tabletkach, aby suplementowac przy braniu hormonów tarczycy. Świetny artykuł, bardzo miło śledziło mi się twoje poczynania na instagramie od kilku lat, a teraz fajnie widac twój duży rozwój, super, że tak bardzo się do tego przyłożyłaś i że się spełniasz. Pozdrowienia! ❤️
Jedna pani endokrynolog zasugerowała mi suplementację jodu i rezygnację z chipsów 😆
Nieźle 😀
Dziwne, ale po stwierdzeniu niedoczynność tarczycy nie zostałam poinformowana o żadnych zaleceniach. Sama zapytałam Panią endokrynolog czy oprócz leków, mam jakoś inaczej zadbać o siebie, właśnie między innymi zapytałam o dietę, ale powiedziała, że normalnie i oczywiście przepisała jod w tabletkach, aby suplementowac przy braniu hormonów tarczycy. Świetny artykuł, bardzo miło śledziło mi się twoje poczynania na instagramie od kilku lat, a teraz fajnie widac twój duży rozwój, super, że tak bardzo się do tego przyłożyłaś i że się spełniasz. Pozdrowienia! ❤️
Dziękuję bardzo 🙂
Hej! Bardzo ciekawy i wartościowy post, super, że na końcu dajesz rzetelne źródła 🙂 W następnym poście bardzo chętnie przeczytałabym o zespole jelita drażliwego, co myślisz? 🙂
Zależy mi, aby informaje były rzetelne, a nie brane z pierwszej lepszej strony. Pisanie pracy dyplomowej się na coś przydało haha 🙂 Pewnie! O jelicie drażliwym już coś zaczęłam pisać, także na pewno post się pojawi 😉
Świetnie! Bardzo się cieszę 🙂
I ja chętnie poczytam o jelicie drażliwym 👍
Będzie na pewno 🙂
Ja spotkałam się z pierwsza rzeczą, że moja nadwaga doprowadziła do hashmioto. Zgłosiłam się do lekarza , bo zaczęłam tyć a nie nie zmieniłam diety. Twój artykuł jest bardzo dla mnie przydatny, bo bardzo ciężko zrzucić kilogramy.
Na pewno Ci się uda 🙂
Już wiem co i jak. Tyle razy miałam robione badanie tarczycy, mam wiele objawów, które tu podałaś i za każdym razem lekarz mówi, że moja tarczyca wygląda na powiększoną, ale wyniki są okej, a usg nie miałam zrobionego. Chyba czas zmienić lekarza.
Odpowiednie badania = odpowiednie lecznie 🙂
Usg to klucz, u mnie bez usg nie byłoby diagnozy. Usg zmieniło wynik wizyty, ze zdrowa na chora.
Chętnie przeczytałabym coś takiego lecz na temat refluksu żołądkowo-przelykowego.. Może wtedy wiedziałabym co i jak jeść, co ograniczyć, co najlepiej suplementować, aby czuć się w 100% dobrze 🙂
O refluksie na pewno będzie artykuł 🙂
Chyba najdziwniejsze o czym czytałam to dieta paleo z naciskiem na czerwone mięso.
Ehhh… no cóż 😀
Choruję na niedoczynność tarczycy, insulinooporność i hiperinsulinemię.Przez kilka miesięcy odwiedzałam regularnie dietetyka. Jeżeli chodzi o eliminację glutenu i laktozy to wręcz przeciwnie 🙂 w diecie miałam bardzo dużo nabiału oraz produktów bogatych w gluten. No i oczywiście białko, białko i jeszcze raz białko.
Asiu chętnie przeczytałabym Twój wpis na temat insulinooporność 🙂
Będzie 🙂
Choruje od 4 lat na hashimoto. Nie robiłam testów, ale od 2 lat unikam glutenu nabiału owszem zdarza mi się zjeść coś od święta ale odstawienie tych produktów poprawiły moje samopoczucie. Przeszłam też protokół autoiminologiczny i dopiero po nim przeciwciała poszły w dół. Każde hashimoto jest indywidualne. Na niektórych zadziała po prostu zdrowe jedzenie brak przetworzonych produktów u innych mogą to być większe zmiany. Najważniejsze to się nie poddawać i szukać swoich przyczyn. Psychika też odrywa duża rolę 🙂
Bardzo ciekawy artykuł 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Niestety w trakcie ciąży wykryto u mnie Hashimoto. Całkiem przypadkowo, bo badania zlecił diabetolog, gdyż miałam cukrzyce ciążową. Na szczęście trafiłam na dobrego endokrynologa. Pani doktor kazała tylko jeść zdrowo i jeść mniej węglowodanów + suplementacja wit D i odpowiednie nawodnienie. Waga stoi w miejscu jak zaklęta ale nie poddaje się. Super jakbyś napisała coś o insulinooporności 😉
Na pewno będzie artykuł o IO 🙂
Super artykuł 🙂
Podobne rzeczy usłyszałam u lekarza 🙂 chociaż jeden z góry zalecił bezglutenową dietę chociaż nie było żadnych wskazań do tego 🙂 dlatego go zmieniłam xd super artykuł!
Ooo, no proszę. Dziękuję 🙂
Świetny artykuł, wszystko zebrane w jednym miejscu i zrozumiałe dla “normalnego” człowieka😃 Mimo że nie choruję na niedoczynność tarczycy, to przeczytałam tekst z ciekawością, zawsze może się przydać taka wiedza😊
Cieszę się! Właśnie o to mi chodziło, aby teksty były zrozumiałe i konkretne 🙂
Super post, ciekawy. Pozdrawiam
Ja od mojego endokrynologa usłyszałam wprost, że nie ma konieczności eliminowania glutenu i laktozy, o czym się bardzo często slyszy, ani nie ma konieczności stosowania specjalnej diety. Jednak po raz pierwszy z tego wpisu się dowiedziałam, że powinnam ograniczać spożywanie zielonej herbaty, a piję ją codziennie, a nawet i kilka razy w ciągu dnia.
Super artykuł 😊 sama cierpię na niedoczynność tarczycy i hashimoto. Od jednej lekarki usłyszałam, że obowiązkowo gluten muszę wyeliminować. No cóż 🤷♀️
Brawo Asia! Super artykuł 🙂 ja dopiero ostatnio trafiłam na lekarza który wreszcie zalecił suplementacje witaminą D i nie ukrywam że ogólne moje samopoczucie polepszylo się po niej 🙂
Dobrze mieć takiego lekarza 🙂
Asiu! Super artykuł! Moja mama choruje na niedoczynność i ostatnio bardzo mocno przytyła. Jutro pokaże jej Twój artykuł, napewno jej pomoże, bo ostatnio dostaje depresji jak widzi siebie w lustrze. Leczenie ma już ustawione prawidłowo, czas na dietę! Dzięki za to ❤️❤️
Nie ma za co 😉
Super post! Jasno, prosto i przejrzyście!
Ja zostałam obdarzona wspaniałą kombinacją niedoczynność tarczycy, hashimoto oraz pcos.. czy mogłabyś proszę napisać coś o tym ostatnim? Albo najlepiej o tym jak potraktować takie połączenie bo chyba jest ono coraz częstsze..
pozdrawiam! 😁
Na pewno będzie post o PCOS i IO 🙂
Ja niedoczynność tarczycy mam od gimnazjum. Dopiero w wieku 22 lat, od roku trafiłam do dobrego endokrynologa, który właśnie mówił żeby nie czytać głupot w Internecie, że tam tylko piszą żeby właśnie zrezygnować z glutenu i laktozy😀
Nie odpowiem na pytanie bo nie przyswajalam tego typu wiadomosci 😉 bo mnie nie dotyczy. Ale chyba sobie zrobie badania 🙂 tak profilaktycznie. Pozdrawiam 🙂
Bardzo dziękuję za ten artykuł 🙂 uspokoił mnie, że to co robię, robię dobrze. U mnie na szczęście trafił się zorientowany i świadomy lekarz, więc nie było problemu 🙂
Wow, widać że się napracowałaś. Ja mam nadczynność, w dodatku przytyłam przy niej, a mój lekarz chociaż bardzo dobry to nie wspominał nic o jakichkolwiek zmianach w żywieniu. W internecie, czy książkach też ciężko znaleźć info o nadczynności, niestety.
Mam Hashimoto, niedoczynność na zmianę z nadczynnością i do tego IBS. Testy na nietolerancję glutenu i laktozy wyszły, że nie ma potrzeby ich eliminacji, jednak występują kiepskie objawy, więc staram się jeść ich mniej niż kiedyś. Ciągle szukam dobrych rozwiązań- szkoda, że endokrynolodzy wciąż mają podejście Eutyrox i do domu… Chciałabym dopytać jednak o to białko. Jestem osobą trenującą siłowo 5 razy w tygodniu, ważę 45 kg, a spożywam białka ok 100 g dziennie, hm a więc jak powinno być dobrze? Dzięki za artykuł!
Moim zdaniem tego białka jest trochę za dużo. Proponowałabym 1,5 g na kg masy ciała. Ty spożywasz ponad 2 g 🙂
Gdy u mnie stwierdzono Hashimoto enodkrynolog zaleciła wyeliminowanie glutenu i laktozy. Jako, że przeczytałam w internecie, że nie ma takiej potrzeby, to temat “olałam”. Po pół roku zaczęłam mieć problemy z jelitami, zaparcia, wzdęcia,biegunki… Aktualnie diagnozuje się w kierunku jelita drażliwego. Po odstawieniu mleka krowiego czuję się lepiej. Nie wiem czy jest to ze sobą w jakiś sposób powiązane. Ale po przykrych dolegliwościach odstawiam gluten i laktozę
A mój lekarz w ogóle nie wspomniał o tym, że powinnam jakkolwiek zmienić swoją dietę lub na coś uważać. Przepisał letrox i o tym, że dieta może mieć wpływ na tarczycę dowiedziałam się kilka miesięcy pozniej (przypadkiem, na profilu jakiejś dietetyczki) . Co lekarz to inne podejście 🙈
Świetnie opisane. Ten wpis powinien być obowiązkowym kompedium wiedzy dla każdego z problemami tarczycy.
Mam Hashimoto i moja endokrynolog poleciła mi ograniczyć jod (suplementowałam go zanim trafiłam na leczenie) ponieważ nasila on w przypadku tej choroby procesy autoimmunologiczne. A co do pozostałych informacji to mogłabym powiedzieć, że się ze sobą zgadzacie 😁 tak czy inaczej bardzo fajny artykuł 😊
Dziękuję 🙂
Super artykul!
Czy podobny o insulinooporności mogłabyś napisać?
Tak, będzie na 100% 🙂
Dobrze, że nie muszę rezygnować z kalafiora i brokuła haha 😀 A tak serio, to zawsze podchodziłam do tych wszystkich zaleceń z przymrużeniem oka, śmieszą mnie te mody na eliminacje glutenu i laktozy bez żadnych przeciwwskazań. Osobiście (niestety) posiadam cały ‘komplet’ chorób, PCOS, Hashimoto i insulinooporność. Pni endokrynolog na 1 spotkaniu dała mi diete 1600kcal (mam dużą nadwagę więc to raczej za mało) 5 posiłków (przy wyrzutach insuliny na poziomie prawie 200), dodatkowo ostatnio powiedziała mi ,że teraz jest sezon i muszę szczególnie uważać na owoce. Ja natomiast uważam, że lekarz jest od leczenia a dietetyk od żywienia, pozdrawiam!
Coś w tym jest 🙂
Wow! Mega rzetelnie opracowany artykuł. Jestem pod dużym wrażeniem. Gratuluję!
Dziękuję bardzo 🙂
Nigdy się w to nie zagłębiłam, ale słyszałam i widziałam milion książek z dieta dla niedoczynnosci tarczycy 🤔 najszczęśliwsza żyje bez tego, a moja tarczyca ma się lepiej. Super artykuł Asiu. Czekamy na więcej ❤️😘
Dziękuję 🙂
Hej! Super wpis! Kwestie dietetyczne konsultowałam z dwoma dietetykami i jednym endokrynologiem – każdy z nich miał inną opinię! Bądź mądry, człowieku!
Norma 🙂
U mnie wyszła nietolerancja na białko mleka i gluten ale tylko pszenny oraz niedobór jodu, cynku i selenu, wykluczyłam nabiał i pszenicę, włączyłam suplementację, a po ok 3 miesiącach wynik TSH z 4,5 poprawił się do 1,5 mogłam odstawić hormony ☺ od 2 lat wyniki idealne ☺👌
Gratulacje 😀
Mam insulinooporność i początku Hashimoto. Zalecenia mojego lekarza były podobne do tego co piszesz z jedną różnicą – z owoców pozwolił mi tylko na cytryny i limonki. W ogóle świetny rzetelny artykuł!
Dziękuję 🙂
Ja słyszałam tylko, że należy odżywiać się zdrowo, ale żadnych konkretów ani o tym czego unikać. ☺️ Bardzo chętnie przeczytałbym co sądzisz o roli diety w PCOS, insulinooporności i endometriozie, bo niestety trafił mi się taki właśnie pakiet. 😉 Jestem szczupła i dieta jakoś nie do końca na mnie działa, nie przywróciła mi owulacji, co często zdarza się u kobiet, które chorują na to co ja, ale otyłych. U nich zrzucenie 10kg często kończy się zajściem w ciążę. W zaleceniach czytam wszędzie o eliminacji cukru i zrzuceniu 10% masy ciała, ale ja nie mam co zrzucać. 😉 Liczę, że uda Ci się w przyszłości poruszyć ten temat, jesteś w trakcie studiów, więc może spojrzysz na to świeżym okiem. 😊 Blog wygląda pięknie i bardzo merytoryczny tekst! Widać włożoną w niego pracę! 😊
Dziękuję 🙂 O PCOS i IO na pewno będzie artyukuł.
Ufff, ulżyło mi, bo myślałam, że jem produkty, których nie powinnam! Mnie moja Pani doktor o diecie nic nie mówiła, ale właśnie czytałam różne artykuły, w których było napisane, że trzeba wykluczyć gluten i soję… Mimo wszystko – jem jedno i drugie, i wszystkie inne rzeczy, które wymieniłaś w poście (oprócz mięsa i ryb), i wyniki mam dobre, wręcz bardzo dobre! 🙂 Ale oczywiście zażywam codziennie lewotyroksynę i witaminę D, bo bez tego byłoby źle.
Dziękuję bardzo za artykuł! <3
Proszę bardzo 🙂
Moja (była) pani endokrynolog, gdy dowiedziała się ze “jem gluten, laktoze i owoce” to będę gruba, chociaż ze waga była ok; uslyszalam tez ze mam zrezygnować z wyżej wymienionych produktów bo sobie tylko szkodze
Super artykuł, bardzo pomocny szczególnie u mnie gdzie jest niedoczynność tarczycy plus Haszimoto plus insulinooporność 🤪👍❤️ chociaż powiem Ci ze w mojej diecie jem ograniczona ilość węglowodanów, ponieważ po prostu się po nich źle czuje. Jedzac normalna dawkę wegli w diecie zaczyna mi się kręcić w głowie, muszę się położyć itp. Więc wolę jeść ich bardzo mało, w tedy czuję się pewna energii 🙂 pozdrawiam buziaki i jeszcze raz dziękuję za super artykuł 😘😘😘😘
Proszę 😉
Niestety Hashimoto dopadło mnie w wieku 14 lat, zapytałam lekarza o dietę, a ten stwierdził ze nie ma to najmniejszego sensu 🤔 „Nad morze, jodu się nawdychaj, hormony kup i będzie ok”
A co do tego co słyszałam od lekarza to dokładnie to co napisałaś 😋😁 tylko właśnie on mi zalecił obserwowanie swojego organizmu i słuchanie go, dlatego obcielam sobie te wspomniane wcześniej węglowodany. Buzka Asiu, super robota 😘😘😘
Sama jestem pod opieką endokrynologa już jakieś 11 lat, więc temat nie jest mi obcy. Świetny artykuł, Asiu! Czekam na kolejne. Naprawdę dobrze czyta się to, co piszesz. Pozdrawiam serdecznie! ❤️
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
Dobra robota! Dziękuje za artykuł
Dziękuję! Proszę bardzo 🙂
Super artykuł, mam hasihmoto, ale nie mam niedoczynności. Jestem po 40tce i mam ogromny problem z redukcją wagi. Kiedyś lekarz powiedział, że nie rozpocznie leczenia hormonalne dopóki nie schudnę. Wzięłam się za siebie. Przez ponad 2 lata schudłam 28 kg. Zmieniłam później pracę, codzienne obowiązki się zmieniły i wpadłam w rutynę, która doprowadziła do tycia. Przytyłam 8 kg i nie wiem teraz jak to zgubić. Pozdrawiam.
Jeśli schudłaś 28 kg, to z tymi 8 kg też na pewno sobie poradzisz 🙂
Super artykuł!
Ja mam hashimoto, nie mam niedoczynnosci, moja lekarka nie przepisała mi żadnych leków, jedynie mam brać wit. D3, nie rezygnować z jedzenia glutenu i innych ,zdemonizowanych przez wielu lekarzy, produktów, jeśli czuje się po nich dobrze. Zastanawiam się, czy faktycznie jedyne co powinnam zażywać to wit. D3…
Dziękuję 🙂 Tak jak pisałam suplementacja musi być ostrożna, szczególnie selenem. Lepiej to skonsultować z jakimś dobrym lekarzem.
Jestem trochę zaskoczona tym co czytam. Choruję na Hashimoto i mam nietolerancję laktozy, ale nie zrezygnowałam całkowicie z produktów mlecznych (raz że lubię, a dwa jak coś jest prosto na mleku to tabletka z Lactocontrol wystarcza, oczywiście nie za często i z umiarem), ale o truskawkach, brokułach czy kalafiorze pojęcia nie miałam. Chodziłam kiedyś do dietetyka i nie wiedziałam o takich sprawach. Trochę szkoda bo jestem fanką tych warzyw i owoców. Próbuje schudnąć, ale idzie to bardzo powoli i topornie (10 kg przez rok). Czy tarczyca ma wpływ na zatrzymywanie się wody w organizmie? Dzięki za artykuł, jest przejrzysty i zrozumiały. W takiej formie się łatwo czyta komuś, kto na dietetyce czy medycynie się nie zna.
Asia, u mnie przy drugiej ciąży pojawiły się problemy z tarczycą. Zrezygnowałam z leczenia przez endokrynologa. Ciągłe przyjmowanie sztucznego hormonu doprowadzi do całkowitego zaniku tarczycy i tak niestety wiele osób zostaje okaleczonych przez lekarzy 😨 zawsze trzeba poszukać powodu dlaczego tarczyca “nie daje rady” i wspomóc jej pracę w sposób naturalny. Jest to długi proces, ale możliwy. U mnie odpowiednia dieta i suplementacja (naturalne witaminy i minerały) przyniosły wspaniałe efekty 😀 TSH 17 – obecnie 6 jeszcze troszkę za wysokie ale T3, T4 idealne. Jakieś dwa lata temu zaczęłam patrzeć co i jak jem. Unikam białej pszenicy i ograniczam spożycie produktów kapustnych. Chleb żytni, na zakwasie, dużo kasz, awokado, już rok nie jem wieprzowiny, która zakwasza organizm i zaburza jego funkcje. Jem dużo ryb, białe mięso sporadycznie, warzywa to podstawa mojej diety. Jestem bardzo zadowolona 👍 ❤️ nie ukrywam, że codziennie ćwiczę, lubię biegać i w ostatnich dwóch latach schudłam 30kg. Buziaki 😘
Gratulacje 🙂
a gdy występuje zapalenie tarczycy? Które idzie bardziej w kierunku nadczynności tarczycy? Tak samo wszystko stosowac jak do niedoczynności? 🙂
Zalecenia są nieco inne, może zrobię o tym artykuł 🙂
Super artykuł 😄 bardzo się cieszę, że założyłaś bloga! 😍
Dziękuję! Też się bardzo cieszę 😀
Cześć Asia! Ja troche zrazilam się do endokrynologów. Miałam robioną glukoze 3 punktową i po jednej godzinie wyszla 114, po dwoch 105. Od endokrynologa usylszalam ze jest w normie, pozniej jak spojrzala na wyniki kolezanka co studiuje dietetyke powiedziala ze to juz wyniki na insulinopoprnosc. Poszlam do innego endokrynologa ten zlecil tsh i jakies inne tarczycowe i byly ok, zlecil jeszcze usg. Bylam na USG poszlam z wynikiem i dowiedzialam sie ze tarczyca nie wyglada super ale tez nie najgorzej i moze przerodzic sie w niedoczynnosc ale teraz NIC NIE MAM z tym robic (nie mam wprowadzac innej diety itd) – dopiero jak sie nasili… Totalnie nie rozumiem tego, ze najpierw musi sie zrobic gorzej zeby reagowac..
Dzięki Asia! Właśnie dziś miałam szukać info o diecie przy hashi, a tu wszystko podane na tacy jak tylko odpaliłam IG 🙂 bardzo przydatny artykuł ❤️
Cieszę się, że mogłam pomóc 🙂
Bardzo fajny i prosty artykuł. 🙂
Dziękuję 🙂
Świetna forma wpisu, czytelnie i konkretnie, na temat. Oby tak dalej 🙂 Może zrobisz jakaś dieta do kupienia w Hashimoto i niedoczynność?
Na pewno za jakiś czas otworzę sklep z możliwością kupienia gotowych jadłospisów w różnych schorzeniach 🙂
Mam niedoczynność tarczycy i zawsze na wizycie zadaje duzo pytań lekarzowi i niekiedy nie związanych z moją chorobą bo już tak mam że lubię wiedzieć i moja pani endokrynolog właśnie powiedziała że nie trzeba rezygnować z nabiału i glutenu jeśli nie ma się nietolerancji bo to nie wpływa na stan tarczycy.
No widzisz 🙂
Hej 🙂
Ja mam i Hashimoto i początki noedoczynnosci 🙂 zawsze uprawiałam sport dbałam o siebie do momentu aż zaczęły się studia i praca w szpitalu po 300 h wtedy wszystko się posypało .. 🙂
A zaczęło się przypadkiem od badania USG , zrobiłam kontrolne USG piersi i przy okazji tarczycy i wyszło ze się dzieje .. o dziwo TSH mam w normie i FT3 i FT4 również ale przeciwciała w kosmossss 😀
I gdybym nie zbadała u siebie USG to nie wiedziałabym do dziś ze mam problemy z tarczyca 🙂
A przytyłam 25 kg i wiem już czemu 🙂
Postanowiłam wzoasc się za siebie i jedynie co mi pomaga to dieta bez nabiału i pszenicy ( po których miałam straszne rewolucje ) schudłam już 10 kg i czuje się super 🙂 a No i poza Hashimoto rozjechał się u mnie cały układ hormonalny ( PCOS , prolaktyna , Insulinoopornosc itd ) także walczę z tym choć łatwo nie jest 🤪
Fajny artykuł , przyda się napewno osoba, które dopiero zaczynaja swoje ,,przygodę z ta choroba – aby nauczyć się z nią żyć „ :)) buziaki :*
No widzisz. O PCOS i IO też będzie artykuł 🙂
Asia, dobra robota! Bardzo cenny artykuł, dziękuję 🙂
Proszę 🙂
Bardzo Ci dziękuję za ten artykuł! Z nieba nam spadłaś 😀 Ja nigdy nie lubiłam brukselki i tych innych kapuścianych i już wiem dlaczego hahah! A po truskawkach boli mnie brzuch. Także dla mnie to jest wielki znak STOP. Każdy jest tak inny, dieta też musi być indywidualna, jednak Twoje wskazówki bardzo wiele pomagają się ukierunkować.
Niedoczynność tarczycy mam ja, moja mama i babcia (mama mojej mamy). Nareszcie znalazłam jakiś porządny artykuł o naszej chorobie😍. Zaraz prześlę im linka.😊
Przydatny post 🙂 W internecie aż roi się od przeróżnych list “zakazanych” produktów przy niedoczynności i Hashimoto, stosując się do tych list człowiek musiałby zrezygnować praktycznie ze wszystkiego 😆 Ja ograniczając gluten oraz nabiał (aczkolwiek nie rezygnując z tych produktów w 100%) czułam się o wiele lepiej, waga spadła a wyniki znacznie się poprawiły 🙂
Cześć !
Ja mam Hashi, niedoczynność i do kompletu IO. Od lekarza usłyszałam jedynie tyle, że mam nie jeść brokułów i odstawić cukier, dopiero jak się zagłębiłam w temat dowiedziałam się że to nie takie proste… dobrze że piszesz o tym, bo jednak lekarze nie informują o wszystkim i później pacjent zostaje z diagnozą sam … nie wie nic. Gdzieś trzeba szukać informacji a Internet to teraz najlepsze źródło. Dobrze, że Ty jako dietetyk piszesz o faktach popartych badaniami, bo jednak w sieci można znaleźć mnóstwo bzdur … 🤦♀️ trzymaj tak dalej, świetnie mieć dobre źródło informacji ❤
Super artykuł 😀
Ogólnie problemów z tarczycą nie mam, ale lubie się dowiadywać nowych rzeczy zwiazanych z odżywianiem.
Idziesz w dobrą strone Asiu, trzymaj poziom! 🙂
Chętnie bym zobaczył artykuł o odżywianiu w chorobach nerek, ich braku całkowitej aktywności (dializoterapia).
Pozdrawiam bardzo.
Dzięki Asiu ♥️ właśnie 11 miesięcy temu zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy, a dotychczas zupełnie się tym tematem nie interesowałam, więc nadal każde źródło rzetelnej wiedzy jest na wagę złota ❣️
Okej. A ja mam pytanie. Większość zaleceń dietetycznych dla osób z niedoczynnością tarczycy to zmiana diety na ogólnie rzecz ujmując mniej przetworzona. Ogólnym celem też jest utrata nadprogramowych kilogramów. A co jeśli nie mam problemu z nadwaga, wręcz nie mogę przytyc? Czy odżywiając się zdrowo powinnam jakoś zmieniać dietę by poprawić funkcjonowanie tarczycy? I zmniejszyć efekty niedoczynności, czyli np senność?
Produkty te same, zamiast redukcji – nadwyżka kaloryczna. Senność może występować przy spożywaniu posiłków bogatych w węglowodany. W chorobach tarczycy, często towarzyszy insulinooporność. Warto to zbadać.
Dzięki Asia za artykuł, na pewno przekaże go dalej, bo mam oare osob z tymi przypadlościami. Czekam na więcej 🙂
Świetne jest to co robisz! W końcu jakiś artykuł, który skupia wszystkie najważniejsze zagadnienia o tej chorobie 🙂
Ja bym dodała jeszcze, że tsh w normie wynosi 1. Niestety, ale to niby mieszczące się w normie to już zawyżone.
Ja już w endokrynologow nie wierzę totalnie. Jeśli faktycznie potwierdzi się u mnie, że mam niedoczynność to będę szukać dobrego dietetyka. A zaleceń nie słyszałam żadnych, bo co spotkałam lekarza to Tylko proszę tutaj leki na tarczyca I witamina D. Dopiero jak zaczęłam sama czytać I szukać w Internecie to znalazłam ograniczenia do kapuscianych, soi i orzeszków ziemnych.
Super artykuł! oby więcej takich 😍
Od roku leczę się na niedoczynności tarczycy i nikt nawet nie wspomniał o suplementacji jodu…. Tak samo jeśli chodzi o aktywność fizyczną. Od stycznia bardzo intensywnie ćwiczę i okazało się ze poziom hormonu uległ dosyć dużej zmianie, co sprawiło zwiększenie dawki leku. Załamuje mnie nasza służba zdrowia, o każdą informację trzeba żebrać, a to przecież nasze zdrowie i drugiego mieć nie będziemy.